Bannerfoto_1920p_x_600p_NR1
De Kanjertraining is een succesvolle weerbaarheidstraining
voor kinderen en hun ouders in Haarlem en omgeving
Bannerheader_1920p-breed_NR1a
Bannerfoto_1920p_x_600p_NR2
De Kanjertraining verbetert de weerbaarheid van uw kind
bij pesten, faalangst, uitsluiting en conflicten
Bannerheader_1920p-breed_NR2a
Bannerfoto_1920p_x_600p_NR3
De kanjertraining verbetert
het zelfvertrouwen van uw kind
Bannerheader_1920p-breed_NR3a
Bannerfoto_1920p_x_600p_NR4
De kanjertraining verbetert effectief
de zelfwaardering van uw kind
Bannerheader_1920p-breed_NR4a
Bannerfoto_1920p_x_600p_NR5
De kanjertraining verbetert
de prestaties van uw kind op school
Bannerheader_1920p-breed_NR5a
previous arrow
next arrow

De Kanjertraining helpt bij kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum

Loyce Jonker is in juni 2015 afgestudeerd aan Hogeschool InHolland Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Zij deed haar afstudeeronderzoek bij Praktijk voor Kanjertraining Haarlem naar het huidige doorverwijsbeleid naar de Ouder-Kind training van de Kanjertraining en hoe dat zou kunnen worden verbeterd.  Haar rapport heeft als titel “De Kanjertraining als eerstelijnsvoorziening”.

In het kader van dit onderzoek deed zij een interview met de ouders van Mats. Mats is een jongen van 9 jaar, gediagnosticeerd met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) en heeft het afgelopen schooljaar met zijn ouders deelgenomen aan de Ouder-Kind trainingen bij Praktijk voor Kanjertraining Haarlem. Lees hieronder het verslag van Loyce van haar interview. 

Wat ging er vooraf aan zijn aanmelding bij de Ouder-Kind training van de Kanjertraining?

Toen het een aantal jaar geleden niet zo goed ging op school met Mats, zijn de ouders met de school van het kind om tafel gaan zitten. Er werden ‘trekjes’ van autisme gesignaleerd bij Mats. Het gezin werd doorgestuurd naar ‘Het Kabouterhuis’ (instelling voor het behandelen van gedrags- en ontwikkelings-problematiek voor kinderen en hun ouders, (Kabouterhuis, 2016), waar het kind onderzocht werd.

Na het einde van de onderzoeken, zo’n anderhalf jaar verder, werd geconcludeerd dat er inderdaad symptomen van Autisme gesignaleerd waren, maar dat dit niet te onderzoeken was. Het onderzoek werd afgesloten. Het gezin was nog niets opgeschoten, maar het ging weer wat beter met Mats, dus lieten ze het voor wat het was.

Toen Mats weer wat problemen kreeg met school (niet voor zichzelf kunnen opkomen, zichzelf niet kunnen verwoorden, angstig), werd Triversum (Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, (Triversum, 2016) ingeschakeld. Triversum diagnosticeerde Mats met hoogbegaafdheid en een stoornis in het Autisme Spectrum.

Deze diagnose werkte op dat moment eigenlijk opluchtend voor het gezin, want hierdoor konden zij veel gedrag plaatsen. Mats heeft bij Triversum EMDR- therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) gevolgd, omdat hij bepaalde angsten had. Dit is een therapie voor mensen die last blijven houden van een traumatische ervaring (Emdr, 2016). Dit heeft niets geholpen. De behandeling bij Triversum werd afgesloten, maar het gedrag van Mats bleef onveranderd.

De ouders van Mats zijn zelfstandig verder gaan zoeken en kwamen via een vriendin bij de Ouder-Kind training van de Kanjertraining terecht.

“De Kanjertraining werkte direct en ik merkte meteen verschil. Dit komt denk ik door de benaderingswijze en de praktische tips”, aldus de moeder van Mats. “Hij is zelfverzekerder, hij kan zich beter verwoorden, durft nee te zeggen en heeft begrip voor gedrag van anderen.”

 

Deel deze pagina via: